Ακόμη εδώ στην Ελλάδα της “αντίδρασης” ζητάει η αντιπολίτευση εξεταστική για τα μνημόνια με την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της συγκυβέρνησης. Παρ’όλο που οι μεγάλες θυσίες μας, αρχίζουν να δείχνουν αποτελέσματα.. Βλέπουν οτι η δημαγωγική στάση και η συνεχής αναφορά σε “αλλαγή πορείας”, φέρνει ψήφους και θεωρούν οτι έτσι πλησιάζουν την εξουσία, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την πραγματική ανάκαμψη.
Δεν είναι έτσι όμως αλλού!
Τα μνημόνια δεν είναι η αιτία της ύφεσης, είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πελατειακής πολιτικής δεκαετιών. Γράφτηκαν (με λαθάκια..) για να δώσουν την ευκαιρία στους λαούς των χρεοκοπημένων χωρών να επιβιώσουν για τώρα και να έχουν ελπίδες για μια καλυτερη ζωή κάποτε.. Και ΝΑΙ έχουν επιτυχίες!
Η Ιρλανδία στις 15 Δεκεμβρίου φεύγει από τις ρυθμίσεις του δικού τους μνημονίου και της δανειακής σύμβασης των 85 δις, των οποίων η τελευταία δόση εκταμιεύθηκε χθες!
Κατάφεραν σε τρία χρόνια να μειώσουν δραματικά το τεράστιο έλλειμμα, το οποίο είχε δημιουργήσει η μαζική κρατική στήριξη των χρεοκοπημένων τραπεζών της..
Εδώ και μόνο η λέξη “τράπεζα” είναι διαβολική!
«Αυτή είναι μια σημαντική μέρα που πολλοί πίστευαν, και κάποιοι φοβούνταν, ότι δεν θα ερχόταν ποτέ». (Το πιάσατε το υπονοούμενο;). Με αυτή τη φράση ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν χαιρέτισε την Πέμπτη το γεγονός ότι αποδεσμεύτηκε και η τελευταία δόση του ιρλανδικού προγράμματος στήριξης, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 85 δισ. ευρώ.
Τρία χρόνια μετά τη μετάβαση της τρόικας στο Δουβλίνο, η Ιρλανδία ετοιμάζεται να στηριχτεί και πάλι στις δικές της δυνάμεις και να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγαίνει από το μνημόνιο.
Η θετική αξιολόγηση της τρόικας φανερώνει ότι η Ιρλανδία κατάφερε να πετύχει τους στόχους της ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ότι έχει σημειώσει πρόοδο στην εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος, το οποίο κατέρρευσε πριν από έξι χρόνια.
Το τεράστιο κόστος για τη διάσωση των τραπεζών της έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την ανάγκασε να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα τέλη του 2010.
Η ιρλανδική κυβέρνηση εξασφάλισε δάνεια 67,5 δισ. ευρώ, το τελευταίο εκ των οποίων αναμένεται να εκταμιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Το μόνο ζήτημα που μένει ανοιχτό για την κυβέρνηση είναι το εάν θα ζητήσει από τους δανειστές της μια προληπτική γραμμή πίστωσης μετά τη λήξη του μνημονίου. Η κυβέρνηση άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι δεν θα την ζητήσει, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2015.
Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είπε την Πέμπτη ότι το «ζήτημα είναι ανοιχτό».
Η Ιρλανδία θα βγει επίσημα από το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου. “
Σχολιάστε